Cirkusz az egész világ…

Porond, műsor, bohóc és légtornász…. azért vannak, hogy az embereket szórakoztassák. Meg volt a maga helye és ideje mindennek. Észre sem vettük és belopózott a mindennapjainkba, életünkbe. Észrevétlenül, mégis teljesen kitölti életünket. Szerepeket játszó emberek, akik úgy viselkednek, hogy szórakoztassanak minket, arra várnak, hogy a műsor végén megtapsoljuk, sőt vissza tapsoljuk őket. Előadják a maguk által létrehozott műsort, melyben ők játszák az akrobatát, vagy éppen a bohócot. Szórakoztatnak, vagy veszélyes mutatványokra vállalkoznak és, hogy a műsor kellőképpen szórakoztató legyen, mindezt védőháló nélkül.

Te ott állsz és nézed a műsort. A társad, a főnököd, a gyereked, a barátod, barátnőd, a tanítód, a tanácsadód. Mind-mind ugyanazt teszik. Szórakoztatnak, elvarázsolnak, belevisznek egy olyan világba, ahol hűlt helye van az igazságnak. Az illúzió világa ez, a cirkusz és szórakoztatás világa. Lépj be, érezd jól magad! Élvezd az előadást!

Hol ülsz? Én az első sorban. Nem csak nézek, figyelek. S mert figyelek, látok. Észreveszek. Észreveszem, hogy szomorú a bohóc, látom, hogy bizonytalan a légtornász, és azt is látom, hogy az aki a műsort konferálja, folyamatosan változtat… nem azt olvassa fel, ami a papíron van. Változik a műsor.

Látom, figyelem. Várok. Várom, hogy valaki más is észrevegye, szóvá tegye. Várok, de hiába. Nem történik semmi. Körülnézek. Látlak téged és biztos vagyok benne, hogy te is látsz engem. Itt ülsz mellettem. Figyellek. Várom, hogy észrevedd, hogy figyellek, hogy valahogy jelezzem neked, hogy valami itt nincs rendben, menjünk innen, álljunk fel. Várok, de hiába.

Élvezed. Látom, hogy te észre sem veszed. Látom, hogy neked ez így jó, hogy megszoktad és akarod ezt. Akarod a műsort, akarod így is, hogy szomorú a bohóc… téged nem zavar. Érzem és látom, de ez már nem az én világom.

Felállok és kimegyek, kimegyek a sátorból.

Én egyedül. Mindenki más ott marad. Nevetnek és tapsolnak. Örülnek. Örülnek annak, amit látnak, amit észrevesznek. Szeretik a cirkuszt, mert számukra ez a világ nem illúzió. Nekik talán ez a valóság, vagy ez az a világ ahova elmenekülhetnek a saját, porrá vált világukból. Ide jönnek, a cirkuszba, hogy felejtsenek, hogy ne szenvedjenek, hogy tapsoljanak és örüljenek. Nekik ez az igazság, ez az élet, ez ad nekik reményt és hitet. Ők, akik ott maradnak a cirkuszban, ezt hiszik, ezt gondolják.

Látom és elfogadom, hogy valakik ezt gondolják, hogy ezt a műsort akarják.

Én már nem akarom. Már nem szórakoztat, nem ad erőt, hitet és célokat. Kifogyott, üres…

Az igazságot akarom és tudom, hogy ezzel szinte egyedül vagyok. Egyedül, mert az igazság ára az, hogy le kell mondani a cirkuszról! El kell engedni a cirkuszt, a porondot, a bohócot, az illúziót…

Amikor igazság van, nincs bohóc. Aki az igazságról szól, nem nevet, de nem is sír, mindössze őszintén válaszol. Kezében nincs mikrofon, és ő maga nincs porondon. Nem változik a műsor. Az igazság egy, egyetemes. Ahol az igazságról szólnak, ott nincs tömeg, nem tapsolnak, csak hallgatnak és befogadnak. Amikor az igazságot hallgatod, akkor jól érzed magad, örül a Lelked. Szárnyalsz, de nem csak pillanatokra, hanem onnantól fogva…

Az igazság felszabadít, mindent megvilágít. Fényénél a láthatatlan is láthatóvá válik. Az igazság a szív. Az érzés, a remény és a hit. Az igazság minden, ami felszabadít! Az igazság mindaz ami, aki te vagy, az életed, a sorsod, amit élned, vállalnod kell!

Az igazság ára, hogy kimondod: unom a cirkuszt… Felállsz és kijössz.

Kisétálsz az illúzió világából a valóságba, az életbe, a te életedbe.

Amikor kint vagy a cirkuszból, akkor megválogatod az életedben jelen lévő szereplőket. Már nem lehetnek bohócok és cirkuszi mutatványosok benne. Ha még mindig vannak ilyenek körülötted, akkor még nem vagy kint te sem… akkor még mindig ott vagy az illúzió világában, rabul ejtett. Azt hitted, hogy már kint vagy, de nem… az életed mutatja, hogy hol vagy éppen. Te csak figyelj! Lásd meg!

Hol vagy? Ott ülsz az első sorban, hogy jól lásd az előadást, vagy végre felálltál?

Képzeld el, ma hallottam, hogy ha időben jössz ki a műsorról, visszakapod a jegyed árát…

Az igazság ára a meghasonlás, a lemondás, az elengedés, az elindulás és a megérkezés. Megérkezés egy másik világba, az igaziba.

A megérkezés ára az elindulás. Csak ez érkezhet meg, aki egyszer elindul… INDULÁS!

Keresd a valóságot, az igazságot, és tudd, hogy a cirkuszi jegy árából kifizetheted az árát!

Végtelen szeretettel: Váradi Andrea

www.talentumok.com

 

 

0