Elfogadható, megérthető, szerethető.

Bármiről is legyen szó, bármit is tesz elénk az élet, a legelső lépés, hogy önmagunk számára elfogadhatóvá kell tennünk. Elfogadni azt tudjuk, amivel egyet tudunk érteni, amivel mi magunk is tudunk azonosulni. Lehet ez bármi, egy elv, vagy akár egy ember. Értékrendi kérdés. Ha mi magunk az adott embert, elvet, helyzetet értékesnek érezzük, gondoljuk, azaz része a saját értékrendünknek, akkor nincs semmi akadálya, hogy elfogadjuk a helyzetet. Akkor válik valami vagy valaki elfogadhatatlanná, amikor olyan valamit képvisel, ami nem fér bele az értékrendünkbe. Még itt sem menthetetlen a helyzet, mert ha szeretnénk, képesek vagyunk változtatni a saját értékrendünkön, és akkor az előtte még nehezen elfogadható, vagy akár elfogadhatatlan helyzetet, el tudjuk fogadni.

Megérthetővé akkor válik valaki vagy valami, amikor azt ami történt, mi magunk is át tudjuk érezni. Vagy voltunk hasonló helyzetben, és a saját megélésünk emléke segít, vagy el tudjuk képzelni azt, amit az adott ember éppen megél. Elfogadom őt, vagy az adott helyzetet, és ezen keresztül megértem. Nem vitatkozom, nem kérdezem fel, belegyezem. Még akkor is, ha nem teljesen jó nekem. Nem rólam szól, hanem érte teszem meg. Valakiért, akit szeretek. Megértésemmel megőrzöm a kettőnk közötti szeretetet, mert számomra abban a pillanatban az a kérdés merül fel, hogy: „Szeretem-e annyira, hogy érte megtegyem?” Még az is lehet, hogy ő sem ért a helyzettel teljesen egyet, de ő is valakiért megteszi, hogy elfogadja, és megérti a helyzetet. Végeláthatatlan emberek és helyzetek közötti összefüggések.

A szeretet összeköt, hiánya szétválaszt mindent. Akit, amit képessé válunk elfogadni, azt meg tudjuk érteni, és a megértési folyamatban megszületik a szeretet. A megértéshez közelség kell, éreznem kell a másikat, a helyzetet, ki kell nyitnom a szívemet, és úgy részt venni a helyzetben. Nyitott szívvel nem lehet elzárkózni, ellenállni, csak szeretni lehet.

Amikor szerethetővé válik számodra a másik ember, akkor tulajdonképpen nem történt semmi más, mint elfogadtad, és megértetted. Ezzel esélyt adva a kapcsolódásra, a valódi megismerésre. Túl léptél kereteiden, a megszokásaidon, elvárásokon, és hagyod, hogy történjen…úgy, ahogy elrendeltetett.

Mindig-minden helyzetben te döntesz! Mostantól lehet másként is, választhatod a szeretetet!

Végtelen szeretettel: Váradi Andrea

www.talentumok.com

%d bloggers like this: