Hogyan ismerhető fel, hogy generációs ismétlődés van a családban?

Generációs ismétlődés a családban általában azonos vagy hasonló viselkedési minták, élethelyzetek, érzelmi reakciók vagy döntések megjelenését jelenti több generációban. Ezt könnyen fel lehet ismerni, ha egy családban a következő jelek mutatkoznak:

 1. Ismétlődő Élethelyzetek: Ha a családban többen is hasonló élethelyzetekkel, például válással, párkapcsolati problémákkal, vagy anyagi nehézségekkel szembesülnek.
 2. Gyakori Betegségek: Ugyanazon betegségek ismétlődő előfordulása, például szívproblémák, depresszió stb.
 3. Érzelmi Minta: Azonos érzelmi reakciók vagy viselkedésminták (pl. dühkitörések, szorongás) több generációban.
 4. Szakmai/Érdeklődési Hasonlóságok: Hasonló karrierválasztás, hobbik vagy érdeklődési körök.
 5. Szülői Minták: Ha a gyermeknevelési stílusok, módszerek generációról generációra hasonlóak, még ha ez negatív hatással is van a gyerekekre.
 6. Hasonló Döntések: Azonos életkorban vagy élethelyzetben hozott nagy döntések, mint például a házasságkötés időpontja, választott partner típusa.
 7. Verbalizált Minták: Ha a családtagok gyakran használnak olyan kifejezéseket, mint „mindig is így csináltuk” vagy „a családunkban ez szokás”.
 8. Traumák és Sérülékenységek: Ha a családban visszatérően előfordulnak traumák vagy sérülékenységek, például bántalmazás, elhagyás stb.
 9. Konfliktuskezelés: Hasonló konfliktuskezelési stílusok és mechanizmusok ismétlődése, akár pozitív, akár negatív formában.
 10. „Megérzések” és „Beállítottságok”: Ha valaki úgy érzi, hogy „kényszerpályán” van, és nem tud kikerülni egy adott szituációt, amit más családtagok is megtapasztaltak.

A fentiek azonosítása után a családterápia vagy családgyógyítás segíthet a negatív minták feltárásában és azok megváltoztatásában.

Íme egy konkrét történet:

„Bemutatjuk neked Kovács családot. László, az apa, háromszor is változott munkahelyet az utóbbi öt évben, és most egy újabb elbocsátás után kezdi elveszíteni a reményt. Felesége, Anna, mindig is egy hűséges és segítőkész partner volt, de most már ő is elfáradt attól, hogy a család érzelmi pillére legyen. Fiúk, Tamás, nemrég fejezte be az egyetemet, és kijelentette, hogy külföldre szeretne költözni, mivel úgy érzi, itthon nincs számára hely.

Egy este a család összeült egy közös vacsorára, és László felhozta a témát, hogy talán el kell adniuk a családi házat, hogy talpra álljanak anyagilag. Anna elgondolkozott, és eszébe jutott, hogy a saját apja is hasonlóan ciklikus munkahelyi problémákkal küzdött, és többször is eladta a családi vagyont, hogy újra kezdhessen. László emlékezett arra, hogy az ő édesapja is egy örök optimista volt, aki mindig új vállalkozásokba kezdett, de sosem sikerült igazán stabilizálnia az életét.

Amikor Tamás meghallotta a szülei beszélgetését, elgondolkozott azon, hogy talán a saját vágya, hogy külföldre menjen, nem csak egy új lehetőség iránti vágy, hanem egy mélyebb, a családjában gyökerező minta is lehet. Ő is úgy érezte, hogy „újra kell kezdenie” máshol, ahogyan azt az édesapja és nagyapja is tette, minden nehézség és válság után.”

Ebben a pillanatban a Kovács család rájött, hogy talán nem csak a „sors” vagy a „pech” az oka annak, hogy mindig ugyanazokba a nehézségekbe ütköznek. Lehet, hogy egy mélyebb, generációs szintű ismétlődés áll a háttérben, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megértsék, miért alakulnak az életeik úgy, ahogyan. Ettől kezdve úgy döntöttek, hogy megpróbálnak tudatosabban élni és dönteni, hogy megváltoztathassák a családi „sorsot”.

A generációs ismétlődések feloldása gyakran egy hosszú, önmagunkkal és családunkkal való mélyebb megismerésen alapuló folyamatot igényel. Amit tehetünk a változásért:

 1. Önismeret: Az első lépés a saját magatartási mintáink és döntéseink mélyebb megértése. Ezt számos módon el lehet érni, például pszichoterápiával, önismereti kurzusokkal, vagy akár önreflexióval.
 2. Családi történetek megismerése: Beszélgetések a családdal, és a családi történet megismerése segíthet a minták felismerésében.
 3. Terápia és Tanácsadás: Egy szakértő segíthet abban, hogy mélyebben megértsük, mi áll ezeknek a mintáknak a hátterében, és hogyan lehet azokat feloldani.
 4. Szimbolikus cselekedetek: Néha egy szimbolikus cselekedet, mint egy rituálé, segíthet a múlt elengedésében és az új kezdet megteremtésében.
 5. Traumagyógyítás: A traumák gyakran továbbörökíthetők generációkon keresztül. Traumagyógyító technikák, például EMDR, segíthetnek ezeknek a mélyen gyökerező sebeknek a gyógyításában.
 6. Családi Felállítás, Családállítás: Ez egy technika, ami a családi dinamikák és minták vizualizációjával dolgozik, és segíthet a problémák gyökereinek feltárásában.
 7. Kommunikáció: Nyílt és őszinte kommunikáció a családdal segíthet a közösen hordozott minták, érzések és hiedelmek felszínre hozásában.
 8. Egyéni felelősségvállalás: A változás csak akkor kezdődhet, ha minden egyes családtag elismeri a saját részét a mintában, és felelősséget vállal a saját élete alakításáért.
 9. Saját út keresése: A családi minták felismerése után fontos megtalálni a saját utat és identitást, ami eltérő lehet a családi hagyományoktól és várakozásoktól.
 10. Tudatos jelenlét: A mindennapokban gyakorolt tudatosság segíthet abban, hogy ne reagáljunk automatikusan a régi minták szerint, és új válaszokat találjunk a kihívásokra.

Minden család egyedi, így nincs egyetlen „helyes” módszer a generációs ismétlődések feloldására. A lényeg az, hogy hajlandóak legyünk szembenézni a múlttal, és tudatosan dolgozni a jövőn. Ha úgy döntesz, hogy szeretnéd a változást, szeretnél kilépni a családi mókuskerékből, keress minket!

Végtelen szeretettel: Váradi Andrea

%d