Ezt a meditációt bármikor elvégezheted amikor úgy érzed, hogy szükséged van a régi lezárására és az új kezdésére:

Amikor úgy döntesz, hogy elvégzed ezt a meditációt, előtte már legalább 15-20 percig ne csinálj semmit, ülj le, csendesedj el. Adj magadnak időt és teret ahhoz, hogy elcsendesedj. Gyújts egy gyertyát, ha szereted füstölőt.

Helyezkedj el kényelmesen és hunyd be a szemedet!

Lélegezz! Találd meg azt a légzés ritmust, ami számodra a legkényelmesebb.

Lélegezz így pár percig, és érezd, hogy egyre kényelmesebben lélegzel.

Kezdj el tudatosan lélegezni, ami azt jelenti, hogy tudatosítod magadban, hogy minden kilégzés, elengedés. Minden belégzés, befogadás. Lélegezz mostantól így! Figyeld meg, hogy mi változik benned!

Lélegezz tudatosan legalább 10 percet és engedj el mindent, ami már nem szolgál téged, és fogadd be az újat helyette.

Képzeld el, hogy egy hatalmas térben vagy! Öreg, régi épület és azon belül egy hatalmas terem. Nézz körül! Lásd meg a rengeteg polcot, a megszámlálhatatlan mennyiségű könyvet.

Tudatosítsd, hogy egy könyvtárban vagy éppen.

Nézd meg, figyeld meg a könyveket és a hozzájuk kapcsolódó érzéseidet. Indulj el, járd körbe, nézd meg a sorokat, a könyveket. Ha szeretnél, le is vehetsz egyet-egyet és bele is nézhetsz.

Melyiket veszed le? Mi a címe? Hol nyitod ki, mit olvasol benne?

Ahogy lépkedsz a könyves polcok között, észreveszed, hogy van egy hatalmas asztal, ahol a könyvek rendezetlenül vannak. Ezeket még nem rendezte össze senki sem.

Vajon milyen könyvek ezek? Miért nincsenek rendszerezve?

Menj oda és nézd meg őket!

Lásd meg, hogy vannak olyanok is köztük, ahol hiányoznak fejezetek, sőt olyan is van, amelyiknek nincs címe. Érdekes, ugye?

Figyeld meg magadban az érzést, a vágyat, ahogy felébred benned, hogy milyen jó lenne, ha neked is lehetne itt egy könyvem…

Érezd, ahogy a szíved egyre hevesebben ver, és érezd, ahogy a szemed keresi a címet: Az ÉN könyvem.

Keresd és találd meg a többi között, a te könyvedet. Ott van, keresd meg! Látod? Milyen érzés van most benned?

Tudtad, hogy itt van, vagy már el is felejtetted?

Nyisd ki, olvass bele! Ismerős történetek, jól ismert fejezet címek. Rólad, az életedről szólnak, ismered őket. Te írtad bele, te élted meg.

Figyelj csak egy pillanatra!

Milyen érdekes! Az utolsó történet, amit megtalálsz benne egy évekkel ezelőtti történet, ami nincs befejezve…

Utána üres lapok…

Nahát! Mi történhetett? Hol a többi történet? Ha nincs új történet, mit élek éppen?

… lehet, hogy benne maradtam ebben a történetben és azóta is ezt élem?!

Légy most tudatos, idézd fel az utolsónak olvasott történetet és figyeld meg, hogy az ott megjelenő minőségek és emberek, hogy jelennek meg a mindennapjaidban, életedben!

Látod? Felismered?

Már más emberek vesznek körül, mégis ugyanaz a történet.

Ismerd fel, ismerd el, és aztán engedd el ezt a régi történetet…

Vegyél egy mély levegőt, és amikor kifújod, engedd el!

Itt és most megteheted, hogy kezedbe veszed a könyvedet, keresel egy tollat és beleírod a történet utolsó betűi után, hogy VÉGE!

Ha megteszed, akkor tudd, hogy ez a könyv, a te könyved, mostantól a múltad könyve lett. Lezárult egy fejezet az életedben, és most kezdhetsz egy új könyvet.

Csukd be ezt a könyvet és keress neki a polcok valamelyikén helyet. Tedd oda és lásd, hogy ott van a helyén, azon a helyen, amit te jelöltél ki számára. Itt lesz, ide jöhetsz érte, leveheted, bele olvashatsz, és ha végeztél vele, visszateheted.

Most nézz körül újra a könyvtárban és lásd meg, hogy vannak egy asztalon új könyvek. Színes kötéssel, sokféle betűvel. Nézd meg őket és válaszd ki a számodra legszebbet!

Mostantól ez a könyv lesz a TE újkönyved, aminek címe az ÉN könyvem, a jelenem.

Lapozz bele!

Látod? Üresek, tiszták a lapok… azt írhatsz bele, amit csak szeretnél!

Mit érzel?

Mi van most benned?

Fogd meg ezt a könyvet, amit választottál, és indulj el! Hozd magaddal a valóságos életedbe. Még mielőtt kilépnél, a könyvtár ajtaján nézz vissza és győződj meg róla, hogy jó helyen van a múltad könyve, itt hagyhatod, megőrzik neked. Itt bármikor megtalálod, visszajöhetsz érte, ha úgy érzed, hogy szükséged van rá…

Kezedben az új könyveddel indulj el és lépj ki a könyvtárból, lépj át az ajtón, ide a jelenbe!

Nézz rá még egyszer a kezedben lévő új könyvre és tudatosítsd, hogy mostantól ebbe írsz mindent.

Ha szeretnéd, lekicsinyítheted olyan picire képzeletben, hogy beleférjen a zsebedbe, hogy mindenhova magaddal vihesd. Ez a kicsi könyv emlékeztet, hogy a lapok tiszták, azt írsz rájuk, amit csak szeretnél… hiszen ez a te könyved.

Figyelj újra a légzésedre! Engedd el, aminek mennie kell és fogadd be, azt ami érkezik helyette!

Lassan érkezz meg a pillanatba, tudatosítsd légzésedet és azt, hogy újra itt vagy a jelenben.

Amikor végeztél a meditációval, írd le mindazt, amit megéltél, megtapasztaltál és azt is, hogy milyen érzéseket, gondolatokat indított el benned.

Ha szeretnél, vegyél magadnak egy füzetet, amit erre a célra használsz fel, hogy mindig emlékeztessen, hogy minden lap üres, és te írhatod tele színes történetekkel! Írd rá a címét:

AZ ÉN KÖNYVEM, A JELENEM!

Amikor betelik, akkor ezt is elviheted a könyvtárba, hiszen addigra már ez is a múltad része lesz. Utána megint kereshetsz egy új könyvet, amibe nincs beleírva még semmi, ami tiszta, üres…

Amikor már lesz sok-sok könyved, telis-tele színes történetekkel, akkor majd rendezünk egy felolvasó estet, ahol emlékezhetsz… addig is légy a jelenben és írd a történetet az üres lapra, hogy egyszer majd emlékezhess!

Végtelen szeretettel: Váradi Andrea és Dömötör Aletta

Ritmus és Rend *Energia térkép a mindennapokra

0