Az álmodozásból kudarc lett…

Sokan vannak, akiket meggyötört az élet, vagy az is lehet, hogy önmagukat gyötörték meg. Csalódások, hiábavalóságok, fájdalmak, kilátástalan helyzetek sokasága. Félnek a mától, szoronganak a holnaptól. Félnek a félelemtől, és félnek önmaguk kicsinységétől. Felfalta őket egy törpe belülről… a hitetlen, a kishitű.

Talán te is ilyenné váltál. A sok kudarc elvitte az önbizalmad. Túl nagyok voltak a vágyak, az álmaid túlnőttek rajtad, és te ezt nem bírtad. Egyre kisebb és kisebb lettél, belül teljesen összementél. Pedig valaki elhitette veled, hogy ha csak rá gondolsz valamire, akkor azt el is érheted. Gondolj rá, és a tiéd lehet… aztán nem így lett. Helyette kudarc érkezett. De te nem adtad fel. Úgy hitted, az álommal van a gond, ezért lecserélted! Álmodtál egy még nagyobbat helyette. Erősen gondoltad, hogy majd most eléred… de csak egy újabb kudarc érkezett. Pedig te mindent megtettél. Annyira jól kitaláltad, már bele is élted magad. Olyannyira, hogy úgy tettél, mintha az álom már valósággá érett volna. Becsaptad magad. Elhitetted magaddal, elhitetted másokkal. Akkor mégis mi történhetett? Hogy lehet az, hogy újra kudarc lett? A benned lévő kishitű törpe újra győzedelmeskedett feletted.

Sokan vagyunk, akiknek az önbizalmuk megsérült út közben. Talán keveset dicsértek, vagy túl nagy feladatok elé állítottak minket. Bárhogy is történt, már megtörtént. A múlton változtatni nem tudunk.

Az önbizalom újraélesztése, önneveléssel kezdődik el. Önmagunkat kell terelgetnünk, nevelgetnünk, tanítanunk. Fel kell tudjuk növeszteni magunkat a kudarcokkal telített életre. Fel kell számolnunk az álmodozás illúziójával, és önmagunkat éberségre kell nevelnünk. Az éberség az, ami megvédhet minket.

Amikor ezt megteszed, amikor minden nap neveled saját magadat az életre, akkor fel tudsz nézni magadra, akkor megszületik a hit önmagadban. Aztán amikor mindez az életed részévé válik, akkor a hited meggyőződéssé érik. A saját magad felé irányított kérdések nem szűnnek meg, csak lecserélődnek. Már nem azt kérdezed, hogy jól csináltad-e? Hanem azt, hogy mi a következő lépés, ahhoz, hogy boldog ember lehess?

Amikor önmagadat megkérdőjelezed, akkor újra teret adsz a kishitű törpének. Ha így történik, akkor önmagad szemében újra elveszíted a tiszteletet. Elveszik a magadba vetett hit, az önbizalom, az önbecsülés… egyetlen kérdéssel. Nem adhatsz önmagad ellen ekkora fegyvert. Nem lehetsz önmagad ellensége!

Köss békét önmagaddal, és kezd újra a lépéseket! Terelgesd, nevelgesd magad az életre. Legyél őszinte, legyél belátó önmagaddal szemben. Legalább önmagadnak valld be, hogy mire vagy képes. Ismerd meg, és fedezd fel a képességeidet. Ne gondold azt, hogy más képessége a tiéd lehet. Dolgozz meg érte! Akarjál jó emberré válni! Akarjál tudni, együtt működni! Legyél éber, és ne feledd: ha változtatni szeretnél a világon, akkor az első lépés az, hogy önmagadat kell megnevelned!

Végtelen szeretettel: Dömötör Aletta

www.talentumok.com

%d bloggers like this: