Az apa helye és szerepe a családi rendszerben

Ahhoz, hogy egy családi rendszer megfelelően, jól működjön, mindenkinek saját helyén kell állnia, mindenkinek a saját feladatát kell ellátnia. A családok legnagyobb részében abból keletkezik a probléma, hogy a szülők nem állnak a helyükön, nem érkeztek meg, vagy nem a saját feladataikat látják el. Felcserélődnek a szerepek és ezzel felborul a rend. A Családállítás, mint módszer hivatott arra, hogy a mező segítségével ráláthassunk, hogy hol nincs meg a rend és utána, amikor ezt felismertük, akkor helyre is állíthassuk azt.

Kezdjük az Apa jelentőségével, szerepével.

Az Apa adja a biztonságot, stabilitást és hitet az élethez. Ha az apa nincs a helyén a rendszerben, vagy feladatát nem megfelelően látja el, megsérülnek ezek a minőségek a gyermek életében. Ezt nem adhatja oda senki más a családból, nem adhatják oda szeretetből, ezt kizárólag az apa jelenléte, a gyermekben az apa felismerése és elismerése, elfogadása adhatja meg. A Családállításokon és családállítóként energiákról beszélünk, energiákkal dolgozunk, így az a fontos a történetektől és a valóságos családi helyzettől függetlenül, hogy az állítási folyamatban az állíttató megélhesse, megtapasztalhassa, hogy van apja, az a helyén áll és odaad mindent, amit csak ő adhat az élethez. Nekünk az a feladatunk, hogy ezt a megélést, ezt a megtapasztalást odaadjuk az állíttatónak, haza vihesse ezt a képet, ezeket az érzéseket. Amikor valaki ezt megélheti, amikor magáénak tekintheti, hogy van apja és az a helyén állva megoldja a feladatait, családját védelmezi, teret biztosít az élethez, akkor, abban a pillanatban az adott ember Lelkében és teljes életében minden megváltozik!

A Családállítás vezetőjének az a feladata, hogy az állíttatóknak megadja ezeket a pillanatokat! Az a feladatunk, hogy egyetlen állítási folyamatban minél több ilyen pillanatot adjunk. Azért vagyunk, hogy megmutassuk a többieknek, hogy mi a Rend a családokban és megélhessék azt, hogy ha Rend van, akkor teljesek, képesek arra, hogy minőségi életet teremtsenek, hogy felelősségteljesen és boldogan kiteljesedjenek, hogy olyan örökséget hagyjanak az utánunk jövőkre, amire büszkék lehetnek. A mi generációnk felelőssége az, hogy milyen emberek lesznek gyermekeink, unokáink, nem kell mást tennünk, mint tenni a dolgunkat! Tanítani és képviselni a Rendet, a családi egységet, megmutatni, hogy a családi kötelék, a vérség a legerőteljesebb és felhívni rá a figyelmet, hogy ebből a kötelékből senki nem menekülhet. Ez elől nem lehet elfutni, ezt nem lehet megtagadni, ezt megoldani lehet. Megérteni lehet családi mintákat és sorsokat, ezen keresztül az adott embereket és helyzeteket, meglátni, hogy mindenki megtette, amit tehetett, s most rajtunk a sor, hogy mindabból, amit örököltünk kihozzunk valami többet, jobbat és azt adjuk tovább az utókornak.

Vajon te képes vagy-e megváltoztatni mindazt, amit az ősök adtak neked, örökségnek? Képes vagy-e arra, hogy minden nehézséggel együtt elfogadd és tiszteld őket? Képes vagy-e változni és változtatni? Sorsodat elfogadni, utadat bejárni? Képes vagy-e szeretni, szeretetedet megosztani?

Amikor bármelyik kérdésre bizonytalan a válaszod, akkor tudhatod, hogy te sem állsz a helyeden a saját rendszeredben, még neked is feladatod van az ősökkel.

 Nézzük, mi a feladata az apának a Rend szerint:

 • erős, védelmező, befelé puha, kifelé kemény
 • biztosítja és megtartja a Teret, hogy a szeretet ne sérülhessen
 • önmagát a családi egység olyan fő részeként látja, aki lát mindenkit és az ő milyensége beleoldódik az egészbe
 • stabil, biztonságos alapot nyújt az élethez: megtartja családját, dolgozik, pénzt keres. Életével és példájával tanítja az életszerűséget, a realitást, ami elengedhetetlen a Teremtés minőségének megéléséhez.
 • tanítani, mutatni a hitelességet. Ahhoz, hogy a hiedelem rendszerből, amit örököltünk Hitrendszer legyen, hitelesség szükséges.

Erős, védelmező, befelé puha, kifelé kemény… ez azt jelenti, hogy otthon, a családban képes finoman, puhán viselkedni, de ahogy együtt kilépnek valahova, vagy valaki belép a rendszerbe, azonnal készenléti állapotba lép, hogy ha kell, akkor védelmet nyújtson, akár kemény is legyen.

Biztosítja és megtartja Teret, hogy a szeretet ne sérülhessen… ez azt jelenti, hogy figyeli a családban és a családja körül a helyzeteket, folyamatokat és arra összpontosít, hogy az Anya, a társa a szeretetét megtarthassa, áramoltathassa. Az apa felelőssége is, hogy az Anya tud-e szeretetet adni. Olyan családban, olyan térben ahol a nőnek kell ellátnia az Apa feladatait is, megsérül a szeretet képessége, mert nem lehet egyszerre, egy időben szeretni és erősnek lenni, védelmezni. Az Anya a szeretetével nyújt védelmet és ahhoz, hogy ezt megtegye, az apának kell teret biztosítania, neki kell az anyát megtartania ahhoz, hogy ő teljes szívével szerethessen.

Önmagát a családi egység olyan fő részeként látja, aki lát mindenkit és az ő milyensége beleoldódik az egészbe… ez azt jelenti, hogy ő is egyenrangúan a családi egység része, mégis valahogy kiemelkedik abból, mert ki kell lásson a világra, hogy feladatát elláthassa. Úgy néz ki a világra, hogy közben fél szemét a családján tartja, ott van, ha szükséges a jelenléte. Ő az Egység legfontosabb része, neki kell megtartania ezt a kialakult egységes szerkezetet. Az apa milyensége határozza meg, hogy milyen lesz az egységes szerkezet, hiszen az ő milyensége beleoldódik az egészbe. Az apa lénye, személyisége és viselkedése meghatározza családja alapvető személyiségét és viselkedését. Reakciói mintákká válnak, és a gyermek tovább viszi, tovább örökíti. Így kiemelten fontos lenne, hogy az apák is fejlődjenek és dolgozzanak magukon és az örökölt mintáikon, hiszen meghatározzák majd a saját maguk által létrehozott családi egység milyenségét.

Stabil, biztonságos alapot nyújt az élethez: megtartja családját, dolgozik, pénzt keres. Életével és példájával tanítja az életszerűséget, a realitást, ami elengedhetetlen a Teremtés minőségének megéléséhez… ez azt jelenti, hogy képes arra, hogy energiából-energiát teremtsen. Pontosan annyit, amennyi a rendszerének szükséges. Leegyszerűsítve jelentheti azt is, hogy dolgozik és pénzt keres, de ez így nem kerek, nem teljes. Nem csak ez a feladata. Jó esetben azt is meg tudja tanítani a saját hiteles példájával, hogyan lehet a kreatív energiák megmozgatásával Teremteni, álmokat megvalósítani, elérni. Fontos, hogy az apa reális, életszerű legyen, mert ennek hiánya, instabillá teszi a gyermekeket, és olyan felnőtté válnak, akik csalódnak az életben. Az apának reális, és mégis könnyed módon kell az élethez állnia, meg kell mutassa, hogy reális keretek között is lehet Teremtővé, megvalósítóvá, céljainkat elérővé válni. Az életszerű apa megtanítja, hogyan működik az energia: először beletesszük az energiát valamibe, csak azután fordul vissza. Ha nem így tesszük, akkor vákuum keletkezik és vákuumból, csak vákuumot lehet teremteni! Megtanulunk tőle megdolgozni, kivárni, odaérni, megérdemelni.

Pl: a hitelek felvétele is megelőlegezett energia, olyan amiért még nem dolgoztunk meg. Elgondolkoztató, hogy azok akik hitelekből élnek, azok milyen családban, milyen apa mellett nőttek fel?

Tanítja, mutatja a hitelességet. Ahhoz, hogy a hiedelem rendszerből, amit örököltünk Hitrendszer legyen, hitelesség szükséges… ez azt jelenti, hogy saját élete példájával jár előttünk, konkrétan látható, hogy mindaz, amit gondol és mond, az megvalósul tetteiben.

 Az alábbi képen láthatod, hogy mi az alapvető különbség hiedelemrendszer és hitrendszer között. Mindannyian hiedelemrendszert öröklünk, ezt kell átalakítsuk saját hitrendszerünkké.12721720_10206384077783900_1379455377_n

 Milyen problémák keletkeznek a gyermeknél abból, ha az apa feladatát nem megfelelően látja el?

 • nem érzi magát biztonságban ezért ál biztonságos dolgokat keres (a nő erős férfit keres, hogy megtartsa, de ehhez képest gyenge férfi lesz mellette)
 • bizonytalanság, ami általános vagy olyan, ami konkrét döntési helyzetekben jelenik meg
 • szorongás, elszeparálódás
 • sehol nem érzi jól magát a világban, nem találja a helyét
 • értéktelenség érzése
 • pénzügyi instabilitás, teremtési képtelenség, sikertelenség
 • fiúknál identitási krízis jelenhet meg.

Mi lehet az oka annak, hogy az apa feladatát nem megfelelően látja el?

 • legegyszerűbb ok, az hogy az apa nem érkezik meg energetikailag vagy akár valóságosan a családba. Ha például az apa a szívét egy előző kapcsolatban hagyta, azaz nagyon szeretett valakit és onnan még érzelmileg nem érkezett meg.
 • előfordulnak olyan kapcsolatból fogant gyermekek, ahol maga a kapcsolat nincs felvállalva. Például szeretői kapcsolat, fiatal kori szerelem. Ezekből a kapcsolatokból fogant gyermekek mindenképpen sérülnek, hiszen az anya nem vállalja fel az apa kilétét, megtagadja azt. Így a gyermek számára az apa instabil minőséggé, akár elérhetetlenné válik. Még akkor is így van, ha például a szeretői kapcsolatból fogant gyermeket a nő aktuális társa tudatosan vagy tudattalanul felvállalja. A bevállalt apaság nem egyenlő a valódi apasággal!
 • Erőszakból fogant gyermek esetében általában maga az erőszak el van titkolva, és sokszor az is, hogy ki követte el az erőszakot, így itt is elérhetetlenné válik az apa, megtagadásra kerül a családi rendszerben. Az erőszakból fogant gyermek ha fiú, akkor az ő életében is általában hamar megjelenik az erőszak vagy az identitás zavar, ha lány akkor önmagával szemben lesz erőszakos, illetve felnőtt korban nőként, anyaként egy férfin követ el erőszakot például azzal, hogy úgy vállal gyermeket, hogy a férfi nem akarja. Akár tudunk az erőszakról, akár nem, az energiája belevésődik abba, aki elszenvedte azt, egyértelműen látható viselkedésén, személyiségén, érezhető energetikai rendszerében. Az erőszakból fogant gyermekek így vagy úgy, erőszakossá válnak és mindez azért van, hogy egyszer képesek legyenek az erőszak energiáját megfordítani, szeretetté alakítani.

Mi az erőszak? Erőszak az, amikor olyan dologra kényszerítenek, amit nem akarok éppen. Nem csak az az erőszak, amikor konkrét szexuális erőszakból, aktusból fogan meg egy gyermek. Az is erőszak, amikor olyan házasságban marad benne valaki, ahol már nem szeretne lenni, és ott a szexuális együttlétek alatt gyermek fogan. Ha az anya, az apa akarata ellenére esik teherbe, az is erőszak. Ebből is láthatjuk, hogy sokkal több az erőszakból fogant gyermek, mint gondoltuk volna korábban. Nem véletlen, hogy világunk általánosságban erőszakossá vált, hiszen a sok „kirakat” házasság következménye a sok-sok erőszakból fogant gyermek, és ezek a gyerekek ma már felnőttek, akik maguk is erőszakossá lettek, hogy egyszer majd megérthessék saját sorsukat, és megérthessék, hogy bár furcsán hangzik, de mindenki szeretetből cselekszik, és hisszük vagy sem, az erőszak is a szeretet egy „rossz” hibás megnyilvánulása az adott helyzetben.

 • Vérfertőzésből fogant gyermek. Bár hihetetlen, nagyon sok a családokon belüli erőszak, a szexuális zaklatás és az ezekből fogant gyermekek. Miután a vérfertőzés társadalmilag is megítélt, elítélt dolog, így ennek megtörténte nem kerül bevallásra, felvállalásra. Így az apa személye itt is megtagadásra kerül.

Nagyon fontos kérdés, hogy ki a gyermek energetikai apja, mert az apai energiákat tőle kaphatja meg. Az energetikai apa nem mindig egyezik meg a biológiai apával, de ettől függetlenül a biológiai apát sosem vitatjuk el, nem kérdőjelezzük meg! Például ha az anya egy nagy szerelemből új kapcsolatba kerül és még nincs benne lezárva az előző kapcsolat, illetve ha onnan vágyott gyermekre, akkor bár a biológiai apa az új társ, az energetikai apa az előző társ is lehet. Az, hogy ez pontosan hogyan van az adott ember esetében az a térben mutatkozik meg. Amikor kiderül, hogy az energetikai apa más, mint a biológiai apa, az mindenkit megvisel gondolatilag, de amikor ennek jelentőségét és fontosságát megérti valaki, akkor elfogadja, hogy ami történt, az megtörtént, nem tud mit tenni, el kell fogadja ezt a helyzetet, mert ez az egyetlen esélye, hogy felvegye, befogadja az apai energiákat.

Az energetikai apa adhatja meg az élethez szükséges energiákat, ezért az energetikai szülőket meg kell jeleníteni a térben, ha látszik, hogy a biológiai szülők valamiért nem képesek megfelelni az adott családi feladatok ellátására. Azzal, hogy megjelenítjük az energetikai szülőket, nem kérdőjelezzük meg a biológiai szülőket és nem vesszük el a helyüket, csupán megkérjük őket, hogy segítsenek, hogy a családi egység teljes lehessen, hogy a gyermek mindent megkaphasson, ami őt illeti meg.

Ha valaki nem képes ezeket az elveket elfogadni, még nem áll készen családállításra, nem áll készen komoly önismereti munkára.

Ezek rendszerigazságok, melyek mentén lehet haladni, segítségükkel teljessé lehet válni, de természetesen meg is lehet kérdőjelezni. Aki megkérdőjelezi, elveti, az bizonytalanná válik, az saját egységéből kiesik. Csak idő kérdése, hogy mikor válik képessé arra, hogy a megtagadást-elismeréssé formálja saját érdekében, hogy az ő saját élete teljes lehessen.

Ha készen állsz, várunk szeretettel: Andi és Aletta

Szinergia, csoportos Tér-munka.

%d bloggers like this: