Sajnálom, mondjuk, ha valamit elrontunk, vagy valamivel ártunk. Sajnálom, hogy nem figyeltem, sajnálom, ha megbántottalak a viselkedésemmel, sajnálom, hogy nem tettem meg….

Miért sajnálkozunk? Mit jelent sajnálni? Milyen energia van a sajnálat mögött? Az, aki állandóan csak “sajnál”, ő mennyire képes a másik felet egyáltalán észrevenni, meglátni? Meglátni a fájdalmát, azt amit ő okozott neki. Ő okozta, ő a felelős érte. A sajnálkozás nem menti fel a gondatlanságot!

Nem sajnálni kell, hanem figyelni! Figyelni, de nem csak saját magunkra, hanem a másikra is. Legalább egyszer, egy pillanatra észrevenni a másikat. Észrevenni, hogy ő is emberből van, hogy neki is vannak érzései és a sajnálom szó csak még nagyobb fájdalmat okoz neki. A sajnálom szó mögött nincs energia, csak a kivonódás marad. Egyet hátrébb lépve ott hagy a fájdalmammal. Ő kilép a történetből, mert sajnálja, én meg itt maradtam. Itt hagyott, mintha sosem lett volna itt, itt hagyott, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne a kivonódás.

Aki sajnálkozik, aki bocsánatot kér, ő átrakja a felelősséget arra, aki nem hátrált meg, aki nem lépett ki, ott maradt, és most még ez a teher is őt sújtja. És, hogy kit is sajnál valójában? Önmagát! Önmagát sajnálja, hogy nem volt képes többre, hogy ennyit tudott tenni, hogy könnyebben választja a kivonódást, mint a felelősség vállalását.

Ha megkönnyebbülésre vágysz, akkor vállalj felelősséget! Először lásd be magadnak, hogy mikor, mit, és hol hibáztál, majd lásd be a másiknak. Vállald fel magad, ne hátrálj ki. Lépj egyet előre és lásd be, hogy hibáztál, hogy felelőtlen voltál.

Lépj egyet előre, áll bele újra a történetbe és nézz most körül. Nézd meg, mit tettél, nézd meg mi történt. Szedd össze magad és ha romokat hagytál ott, akkor kezdjél el rendet tenni. Hozd bele ebbe a pillanatba az össze energiádat és tegyél valami jót, figyelj, de most ne magadra, hanem a másikra. És, hogy kiért tedd ezt meg? Önmagadért! Azért, hogy Te fel tudd oldozni magad. Ezt a feloldozást, csak magadtól kaphatod meg!

Dömötör Aletta

0